Liturgische kunst - Paramenten


De antependia en stola´s in De Oude Kerk

Sinds 1983 heeft De Oude Kerk antependia (kleden over de avondmaalstafel) en stola´s (gedragen door de voorganger als teken van zijn ambt) gebruikt, ontworpen en vervaardigd door Hans Moolenaar en Kees Vermeiden. Sinds mei 2011 hebben deze paramenten een tweede leven gekregen in de kapel van de Penitentiaire Inrichting te Tilburg.
Eind 2009 werd een werkgroep ingesteld die de aanschaf van nieuwe paramenten moest voorbereiden. In februari 2010 is voor het eerst contact gelegd met het Paramentenatelier van het Evangelisch Diaconessenhuis in Eisenach in Duitsland (www.textilkunst-eisenach.de) en kort daarop werd besloten met dit atelier in zee te gaan.
De werkgroep koos voor geweven doeken en "impliciete symboliek". In augustus 2010 werd een bezoek gebracht door leden van de werkgroep aan het atelier.


Op bezoek in het atelier in Eisenach

De meeste doeken werden ontworpen door Christl Prange uit Halle. De weefsters waren Maria Reise en Gabriele Backhaus.
Giften van gemeenteleden, een najaarsactie en een bijdrage uit het verjaardagsfonds hebben het mogelijk gemaakt naast de paarse, witte, rode en groene paramenten zelfs de vijfde set met de roze doeken aan te schaffen.

Op de eerste adventszondag in 2010 mochten we paarse paramenten als eerste kleur in gebruik nemen, en op de derde adventszondag in 2011 mochten de roze doeken als laatste onze kerk kleur geven.

Kleur PAARS

Kleur WIT

Kleur ROOD

Kleur GROEN

Kleur ROZE

Loading

De Oude Kerk

e-mail: info@oudekerksoest.nl
Adres: Torenstraat 1,
3764 CK Soest.
Tel. (035) 602 21 20
Elke zondag is er een kerk­dienst om 10.00 uur.

Predikant:
Ds. Kees Bregman
tel. 06-17 25 65 44, in de regel bereikbaar tussen 9.00 en 9.30 uur, vrije dagen: donderdag en zaterdag
e-mail:

Scriba Kerkenraad PGS:
e-mail: kerkenraad.pgsoest@gmail.com

Coördinator:
Mevr. Iemkje Doesburg
tel. 035-602 21 47
e-mail:

Beheerder:
Mevr. Gerda Vugts
e-mail:


 
  Deze website is afgeleid van Protestantsekerk.net, een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.