Liturgische kunst - de Engel


Een engel in De Oude Kerk

Tijdens de veertigdagentijd in 2009 was er een boeiende expositie van de Russische kunstenaar Wasili Wasin in De Oude Kerk. Behalve moderne iconen liet hij ook ander beeldend werk zien, zoals een gebeeldhouwde engel. Geplaatst in de nis in het koor heeft deze engel daar tot de zomer ge-staan.
Al tijdens de tentoonstelling waren veel gemeenteleden onder de indruk van dit fijnzinnige kunst-werk, juist in het koor van De Oude Kerk.

Een aantal mensen, die De Oude Kerk een warm hart toedragen, gemeenteleden en oud-gemeenteleden zoals de kinderen van mevrouw Kloek, hebben het mogelijk gemaakt deze engel-figuur terug te halen naar het koor van De Oude Kerk.
Sinds 29 november 2009 maakt het kunstwerk deel uit van de vaste inventaris van De Oude Kerk.

De figuur is een gebeeldhouwde icoon - en iconen zijn als het ware vensters naar de geestelijke werkelijkheid. Hij brengt zogezegd een boodschap van Aanwezigheid. Het goud wijst volgens de traditie van de iconen op het licht van God. Het zegenende gebaar van de engel, met twee vingers van de rechterhand, duidt op de menswording van Christus.
De Engel is een hint om aan God te denken en te vertrouwen dat Hij er is, en laat nog eens zien dat het koor een geestelijke ruimte is. Door een kaars achter de figuur te plaatsen wordt deze engel een ´lichtgestalte´.
De ruimte van het koor wordt ´bewaakt´ door deze zegenende engel!

Meer over Wasili Wasin is te vinden op de website www.wasili.nl.

Loading

De Oude Kerk

e-mail: info@oudekerksoest.nl
Adres: Torenstraat 1,
3764 CK Soest.
Tel. (035) 602 21 20
Elke zondag is er een kerk­dienst om 10.00 uur.

Predikant:
Ds. Kees Bregman
tel. 06-17 25 65 44, in de regel bereikbaar tussen 9.00 en 9.30 uur, vrije dagen: donderdag en zaterdag
e-mail:

Scriba Kerkenraad PGS:
e-mail: kerkenraad.pgsoest@gmail.com

Coördinator:
Mevr. Iemkje Doesburg
tel. 035-602 21 47
e-mail:

Beheerder:
Mevr. Gerda Vugts
e-mail:


 
  Deze website is afgeleid van Protestantsekerk.net, een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.