Concert De Oude Kerk - Monteverdi kamerkoor


Magische muziek uit Tsjechië in Vocale Serie Oude Kerk Soest
Zondagmiddag 10 maart 2013, 15.30 uur

Op zondagmiddag 10 maart om 15.30u verzorgt het Monteverdi Kamerkoor Utrecht het concert in de Vocale Serie van de Oude Kerk Soest. Dit koor, dat reeds eerder prachtige programma´s ten gehore heeft gebracht in de serie, komt deze keer met een boeiend programma onder de titel "The unbearable lightness of Music".
Met Antonín Dvorák, Leoš Janácek en Petr Eben zijn in dit programma drie grote namen van de afgelopen 150 jaar Tsjechische muziek vertegenwoordigd. Dvorák de volbloed romanticus, Janácek met zijn modernistische expressiviteit, Eben met zijn bijzondere combinatie van kristalachtige helderheid en sterkte zeggingskracht. Wat hen scheidt is wat hen bindt: alle drie vinden zij binnen de heersende stromingen van hun tijd een volstrekt eigen taal. En alle drie laten zij hun melancholische ziel zingen in een lichtheid en schoonheid, die haast ondraaglijk is.

De titel van dit programma is een verwijzing naar de in 1984 gepubliceerde roman The Unbearable Lightness of Being van de Tsjechische auteur Milan Kundera. In de Amerikaanse verfilming (1988) van deze roman door regisseur Philip Kaufman zijn meerdere fragmenten uit Janácek´s cyclus Po Zarostlém Chodnícku (On an Overgrown Path) te horen. Deze cyclus, oorspronkelijk geschreven voor harmonium, wordt meestal uitgevoerd op piano. In dit programma worden, afwisselend met de koorwerken, delen uitgevoerd die ook in Kaufman´s film te horen zijn. Enkele delen klinken op harmonium, andere op harp. Beide instrumenten komen samen in Janácek´s prachtige Otcenáš (Onze Vader) voor koor, tenorsolo, harp en harmonium.

Het Monteverdi Kamerkoor Utrecht werkt in dit programma samen met organist en vaste begeleider Klaas Vellinga, die zich de laatste jaren specialiseert in het harmoniumspel. De harp zal worden bespeelt door Manja Smits. Voor de solopartij in Otcenáš werd de tenor Peter Gijsbertsen (één van de prijswinnaars tijdens het laatste Internationale Vocalistenconcours in ´s Hertogenbosch) aangetrokken.

Datum: (let op!) zondagmiddag 10 maart
Tijd: 15.30u
Entree: € 10,00

terug

Loading

De Oude Kerk

e-mail: info@oudekerksoest.nl
Adres: Torenstraat 1,
3764 CK Soest.
Tel. (035) 602 21 20
Elke zondag is er een kerk­dienst om 10.00 uur.

Predikant:
Ds. Kees Bregman
tel. 06-17 25 65 44, in de regel bereikbaar tussen 9.00 en 9.30 uur, vrije dagen: donderdag en zaterdag
e-mail:

Scriba Kerkenraad PGS:
e-mail: kerkenraad.pgsoest@gmail.com

Coördinator:
Mevr. Iemkje Doesburg
tel. 035-602 21 47
e-mail:

Beheerder:
Mevr. Gerda Vugts
e-mail:


 
  Deze website is afgeleid van Protestantsekerk.net, een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.