Actueel - De Oude Kerk


Concert: Trajecti Voces - vrijdag 30 maart 20.15 uur

Lijdenstijd in Lissabon (en Rio de Janeiro)

Trajecti Voces voert in maart muziek voor de Lijdenstijd uit Portugal en Brazilië uit. Centraal staat het tienstemmige Stabat Mater van Domenico Scarlatti. Scarlatti was een Napolitaan die zijn opleiding in Rome kreeg maar lange tijd in Lissabon werkte. Een Markies de Fontes zou Scarlatti ertoe hebben weten over te halen om in 1720 van Londen naar Lissabon te reizen waar hij vrijwel direct een aanstelling kreeg als hofcomponist van de Portugese koning João V (1689-1750). Belangrijker was echter dat hij ook privéleraar werd van João´s kinderen, met name van diens toen negenjarige dochter Maria Barbara (1711-1758), die talent voor het clavecimbelspel aan de dag had gelegd en voor wie hij zijn klaviersonates heeft geschreven. Acht jaar lang, tot 1728, verbleef Scarlatti aan het Portugese hof, waar hij religieuze en wereldlijke muziek schreef, waarvan helaas het grootste deel bij de zware aardbeving van 1755 verloren is gegaan. Van Scarlatti zingen we behalve het Stabat Mater ook een Miserere.Scarlatti was zo populair in Portugal omdat hij de laatste nieuwe snufjes meebracht uit het moderne Italië. Portugal was in die tijd de rand van de beschaafde wereld, het ´wilde westen´ van Europa. Alle vernieuwingen in het hart van Europa, Italië, kwamen er vertraagd door. De Portugese componisten uit die tijd, Duarte Lôbo, Manuel Cardoso en Estêvão de Brito, om een paar vooraanstaande te noemen, schreven nog in de 17e eeuw muziek die zo uit de koker van Palestrina kon komen. Van hen worden schitterende lamentaties en motetten uitgevoerd.

Wel was er in Portugal veel geld, dankzij de koloniën. Vooral Brazilië was een bron van rijkdom. In 1808 vluchtte de Portugese koninklijke familie voor de Fransen naar Brazilië. José Maurício Nunes Garcia, tijdgenoot van Mozart en - heel bijzonder in die tijd - een mulat, werd hofcomponist van João VI in Rio de Janeiro. Hij schreef er prachtige polyfonie, waarin Palestrina, Mozart en de muziek van de mulatten elkaar de hand schudden. Van hem klinken een aantal motetten.

Concerten

Soest, vrijdag 30 maart 2012, 20.15 – Oude Kerk, Torenstraat 1, Soest
2e concert: Utrecht, zaterdag 31 maart 2012, 20.15 - Willibrordkerk, Minrebroederstraat 21, Utrecht
Toegang: voorverkoop via www.trajectivoces.nl € 15 | aan de kerk € 18 | CJP/studenten € 10

Trajecti Voces

Trajecti Voces is een gedreven, semiprofessioneel ensemble dat vooral oude muziek uitvoert. Het ensemble staat onder leiding van Dirkjan Horringa en streeft ernaar om steeds weer verrassende en aantrekkelijke projecten uit te voeren. Zo heeft het koor gewerkt aan een scenische uitvoering rond Alchemie aan het Praagse hof ten tijde van keizer Rudolf II. Trajecti Voces geeft concerten in het hele land, maar ook in het buitenland (Duitsland, Denemarken, Frankrijk, Engeland, Tsjechië etc.).

terug

Loading

De Oude Kerk

e-mail: info@oudekerksoest.nl
Adres: Torenstraat 1,
3764 CK Soest.
Tel. (035) 602 21 20
Elke zondag is er een kerk­dienst om 10.00 uur.

Predikant:
Ds. Kees Bregman
tel. 06-17 25 65 44, in de regel bereikbaar tussen 9.00 en 9.30 uur, vrije dagen: donderdag en zaterdag
e-mail:

Scriba Kerkenraad PGS:
e-mail: kerkenraad.pgsoest@gmail.com

Coördinator:
Mevr. Iemkje Doesburg
tel. 035-602 21 47
e-mail:

Beheerder:
Mevr. Gerda Vugts
e-mail:


 
  Deze website is afgeleid van Protestantsekerk.net, een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.